Lidmaatschap

 
Stuurgroep PVC & Ketenbeheer biedt een platform voor de PVC producerende en PVC verwerkende industrie in Nederland. Meer informatie vindt u op deze website, of via contact@pvcinfo.nl.
Informatie
 

 

Ga snel naar:

 
 

 

Verwerkingsmethoden

Extrusie

De PVC wordt geplaatst in een verwarmde cilinder met in het midden een draaiende schroef. Deze mengt de massa goed en stuurt deze door een spuitmond om er een definitieve vorm aan te geven. Een waterstroom zorgt daarna voor afkoeling. Op deze manier worden onder meer buizen, (medische) slangen, vensterprofielen, golfplaten, isolatie voor elektriciteitsdraad en kabels, folies en dakgoten gemaakt.

Injection moulding/spuitgieten

Ongeveer hetzelfde als extrusie, maar de bij de schroef verzamelde zachte massa wordt nu in een gesloten gietvorm geperst. Daarin krijgt het voorwerp zijn uiteindelijke vorm. Op deze manier worden o.a. schoenzolen, hulpstukken en verbindingsstukken en computerbehuizingen gemaakt.

Coating

Een vloeibare PVC-pasta wordt over een flexibele ondergrond (textiel, papier, polyester, tapijt, etc.) verdeeld en gaat zo de oven in. Bij afkoeling wordt de pasta vast terwijl het product als geheel toch de nodige soepelheid bewaart. Zo maakt men vinylbehang, -vloerbedekking, dekzeilen en materiaal voor tassen e.d. maar ook bijvoorbeeld de dakmembranen waarmee men tegenwoordig de daken van veel stadions bouwt.

Blaasextrusie

Men "extrudeert" een buis uit warm materiaal. Een holle gietvorm sluit zich om een doorsnede van die buis en snijdt deze door. In de nog warme buis wordt dan lucht onder druk geblazen, zodat het materiaal tegen de wanden van de gietvorm wordt geperst. Na afkoeling geeft de gietvorm het afgewerkt product vrij: een hol voorwerp. Hiermee worden bijvoorbeeld flessen en flacons gemaakt.

Kalanderen

Men verwarmt en kneedt een PVC-mengsel om er een stroperige massa van te maken. Deze massa gaat langs meerdere cilinders (een soort mangel) om er een doorlopende folie van te maken. Na afkoeling wordt de folie opgerold. Dit kan bijvoorbeeld verpakkingsfolie voor levensmiddelen of voor geneesmiddelen zijn.

Productie Methoden Additieven

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag

Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 52
Fax: 070-444 06 61
E-mail: contact@pvcinfo.nl


 

 


© Stuurgroep PVC en Ketenbeheer 2024